Un pont a la cultura

jueves, 09 de enero de 2020
JESÚS TRELIS
JESÚS TRELIS

Jesús Trelis es periodista, cap de redacció del diari Las Provincias.

La Columna - (jueves, 09 de enero de 2020)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Alcoi es postula,  em sembla que amb moltes opcions, a convertir-se en capital cultural valenciana. L’informe de la candidatura ja està sent estudiat per les comissions pertinents de la Generalitat. I dins d’elles, pel que he pogut escoltar i llegir, hi ha motius potents per defendre la candidatura. Dos per damunt de tot: els 25 anys del adéu a Ovidi Montllor i la treintena d’edicions de la Mostra de Teatre. Dues efemèrides que de per sí ja són motiu suficient per avalar la petició. Però hi han moltíssimes més. 

Hi han motius, de fet, en el dia a dia de la ciutat. Motius a les seues tradicions i festes i tot el que comporta: des de la música a la creació artesana dels trages de festa, des de la creativitat de la posada en escena (com hem viscut ara a la cavalcada) a eixa implicació global (tan necessària a l’hora de afrontar un repte como la capitalitat cultural) en projectes de ciutat (com passa, un altre exemple, a la fira Modernista). 

Hi han motius amb arrels culturals per totes parts; també a la industria d’avui i d’ahir, al tèxtil o al paper. L’arquitectura modernista; els creadors artístics que marquen el demà; l’estima pel teatre, palpable a la mostra però també en aquells fonaments que es van crear amb la Cassola. 

La cultura forma part del nostre ADN, cultura en tots els àmbits Els grups de dansa, els tabalets, el propi Tirisiti... Tot és cultura. I també ho és Antoni Gisbert i Toni Miró, Gil Albert i Clara Simó, Ovidi i Camilo Sesto, Amando Blanquer i mil veus cantant l’himne d’Alcoi, Barrachina, Cabrera, Benigno Andreu... Els dissenys d’ Alejandro Soler, el fons arqueològic que dorm al museu de la nostra ciutat. I el Puig, a la Serreta... 

Em van preguntar per què Alcoi hauria de ser capital cultural. Vaig dir, que Alcoi és arrels i essència, natura i arquitectura, festa feta artesania, implicació de tot un poble. Alcoi és creativitat, imaginació, és emprenedora. És roca, ferro i cotó. És una muntanya. I el pont de les set llunes. Alcoi és un pont a la cultura. 

Que tinguem bones noticies. Avant.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content