Un tren oblidat

martes, 07 de noviembre de 2017
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (martes, 07 de noviembre de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Us contaré una història real, personal. Són quasi les huit de la vesprada i, de sobte, descobreixes que el bus per anar a València ha cancel·lat el seu horari. Sí, ho duia a la seua web, però no havia informat als usuaris amb un cartell a la porta de cada vehicle. Vaja, com ho fa sempre i tu no li dónes importància. Però aquesta vegada, així és la sort, no ho fa i t'afecta. Llei de Murphy nua i crua. La reacció posterior és clara: et cabreges. Però, de seguida, penses que està el tren. Ara bé, toca agafar-lo des de Xàtiva. Fer-ho des de la capital de l'Alcoià-Comtat és impossible. Les freqüències no són les millors. 

Aquesta història és només una del miler d'anècdotes que mostren una necessitat: la vertebració del territori valencià, de les comarques centrals a través del tren de proximitat. Perquè una major connexió ferroviària enforteix els lligams econòmics entre ciutats importants com Alcoi i Xàtiva. Perquè connecta dos nuclis de població rellevants sense necessitat de desplaçar-se amb cotxe, és a dir, reduint l'impacte sobre el planeta. Per això, i per desenes i centenars de raons més, la línia de tren entre Alcoi i Xàtiva és necessària. Ha de ser una prioritat dels governs municipals i de la Generalitat Valenciana.

El Consell va assumir aquesta reivindicació com a seua. I no fa ni un mes va incloure aquesta petició dels pobles de les comarques centrals en les seues exigències a Madrid. Un pas positiu, però insuficient. I més quan aquest compromís mostrat cap al Govern de Mariano Rajoy, no es tradueix en els pressupostos de la Generalitat Valenciana. Sí, on les paraules prenen forma real a través dels números freds.

 

La conselleria María José Salvador s'ha tornat a oblidar de la línia Xàtiva-Alcoi a l'avantprojecte de comptes per al 2018. Argumenten que volen esperar al fet que Foment (tan recelós de millorar qualsevol infraestructura bàsica per als valencians com ara el Corredor Mediterrani o el tren de la Costa) faça el primer pas. Una espera, però, que deixa en paper mullat l'acord de modernització de la línia que ni l'executiu valencià ni el govern central s'han esforçat mai a complir. Són huit d'anys d'ençà que ho van prometre. Mentrestant, s'ha perdut l'oportunitat de connectar dues ciutats capdavanteres, d'impulsar un moviment de gent que sempre té una reversió positiva per a l'economia. Un any més quan el bus no estiga, hauré de marxar a Xàtiva.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content