Una festa plena d’al.licients

martes, 25 de abril de 2017
CARLES FIGUEROLA
CARLES FIGUEROLA

Carles Figuerola és periodista.

La Columna - (martes, 25 de abril de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Les festes tornen a sorprendre en una edició més, es torna a contemplar l’esforç de les filaes per agradar el públic i mostrar amb tota sumptuositat i detalls els seus càrrecs.

Unes entrades coloristes, amb estils diferents, variats. Els cristians molt compactats, l’argumentari almogàver i guerrer del capità, la inspiració navarresa de l’alferes amb l’ingredient religiós, místic i guerrer. La capitania mora senyorial, elegant i a la vegada senzilla, l’alferes molt coneixedor de la festa, sabent que tancava l’Entrada, un exemple de bon gust i concisió amb una curiosa esquadra de negres.

Sense oblidar les dos esquadres d’enmig, molt esperades i aplaudides. Una entrada que no s’ha fet pesada ni tediosa. Però a més s’han afegit molt més al·licients a la desfilada que demostren la riquesa patrimonial de les festes de moros i cristians d’Alcoi. L’esquadra especial dels ‘Judíos’, bicentenària, és diu prompte, dos segles participant en les festes.

Un 2017 farcit d’efemèrides festeres com el centenari de l’himne de festes, els 175 anys de la Nova d’Alcoi o eixos 200 anys del primer acompanyament amb música de la banda de Milicians per a la filà Llana.

Moltes commemoracions que demostren la riquesa, l’excel·lència d’unes festes amb un passat brillant, aconseguit gràcies a l’afany de molta gent anònima, que ha tret la festa endavant en circumstàncies complicades, i hi ha hagut moltes al llarg de la història.

La festa camina cap una evolució, ara s’ha d’aconseguir amb total normalitat la participació de la dona com a festera de ple dret, però no ha d’ignorar-se eixe patrimoni, eixe passat que ha contribuït  a col·locar-la com una de les festes més importants que se celebren a Espanya.

 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content