Unicorns fiscals

jueves, 25 de abril de 2019
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (jueves, 25 de abril de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Tot són eleccions. Debats, cartells, paperetes, programes, discursos, mítings. La imminència de les votacions per escollir el pròxim president d’Espanya i de la Generalitat Valenciana invadeix els carrers, les converses, les places, els llocs de feina i, fins i tot, les festes de Moros i Cristians. Muro, no debades, n’és un exemple. La proclamació de la seua celebració gran s’ha traspassat de diumenge a dissabte per la cita amb les urnes. Una jornada de reflexió atípica davant la responsabilitat dels ciutadans per decidir quins partits i, en conseqüència, quines polítiques s’aplicaran en l’Estat i el territori valencià per intentar resoldre -o, si més no, aquesta hauria de ser l’objectiu- els problemes de la gent.

Una responsabilitat i honestedat que algunes formacions polítiques no tenen de cara a plantejar les seues promeses electorals. I que, en ocasions, s’aprofiten de percepcions falses per impulsar mesures que poden provocar conseqüències profundament negatives per al sosteniment dels nostres serveis més cobdiciats: l’educació i la sanitat, entre altres. Mesures amb uns grans beneficiaris -en aquest cas, els rics, l’elit- que s’oculten per part dels seus promotors arran de la seua escorada visió ideològica. N’estic parlant, com no, de les propostes de Ciutadans, PP i l’extrema dreta Vox d’eliminar diversos impostos.

Deixant a banda la discussió entre si cal pagar més o menys tributs tenint en compte que Espanya té un sistema fiscal més propi de l’Europa de l’Est que no de països del nostre entorn com ara Alemanya o França, les propostes fiscals de Ciutadans, PP i la ultradreta de Vox al País Valencià són força irresponsables. Especialment, les promeses d’eliminar l’impost de patrimoni, el de successions i donacions i el de transmissions patrimonials. «És una baixada massiva d’impostos», repeteixen, singularment, des de les files del PP.

A no ser que vostè compte amb un patrimoni de més de 700.000 euros, vostè no haurà d’abonar l’impost de patrimoni. N’està exempt. Segons les dades de l’Agència Tributària, l’any 2017 van abonar aquest tribut només 19.000 valencians, la mitjana dels quals tenia una fortuna de 2,9 milions d’euros. Gràcies a aquest impost, la Generalitat Valenciana va obtenir 161 milions d’euros. Poc menys del doble -272 milions d’euros-, va ingressar l’administració valenciana per l’impost de successions i donacions. De les herències llegades l’any 2017, un 87% dels valencians no va pagar ni un euro. Encara més, només un 3% va abonar una quantitat superior als 5.000 euros.

Amb uns ingressos de 502 milions d’euros gràcies a l’impost de transmissions patrimonials -també en perill per part de la dreta i la ultradreta valenciana-, la revolució fiscal que propugnen els partits conservadors suposaria una forat comptable de quasi 1.000 milions d’euros, equivalent a poc menys d’un 5% del pressuposts de la Generalitat Valenciana. Una reducció massiva d’impostos que només beneficiaria a les grans fortunes valencianes i que perjudicaria a la resta de la població: els serveis dels quals gaudeix estarien en pitjors condicions. Aquesta és la seua revolució impositiva. Com creure en l’existència d’unicorns.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content