Vertebrar les comarques

miércoles, 09 de enero de 2019
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (miércoles, 09 de enero de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

 

M’agradaria començar l’any fent un exercici imaginari amb les vostres ments. Evoqueu un poble de l’interior, més aviat xicotet i envoltat de serres. Apliqueu, si us ve de gust, el tòpic de molts ciutadans d’Espanya sobre el món rural. I penseu amb quin mitjà de transport haureu de moure’s per buscar, per exemple, un ambulatori. Sense autobusos, ni trens a causa de la bombolla elitista i malbaratadora de l’AVE, l’única solució serà el cotxe privat. Sí, aquell vehicle que tant contamina, i del qual cal reduir-ne l’ús.

 

Aquest exercici imaginari, tanmateix, és ben real. És un exemple del que ocorre a les nostres comarques, al Comtat i l’Alcoià. Llevat de la connexió entre les tres poblacions amb major pes econòmic i poblacional, això és, Muro, Cocentaina i Alcoi, la resta no compten amb una xarxa pública de transport que permeta anar des de l’Orxa a Gaianes sense haver d’agafar el cotxe, per posar un exemple a l’atzar. La majoria de les poblacions estan desconnectades, oblidades, si fa no fa, de les estratègies contra el despoblament preconitzades des dels diferents governs de torn.

 

L’any 2019, però, pot marcar un punt d’inflexió. Des de la conselleria de Vertebració del Territori que encapçala la socialista Maria José Salvador, van fer honor al seu nom en prometre per enguany la reactivació d’una línia d’autobús entre Muro del Comtat i Orxa que passaria per Gaianes, Beniarrés i Alcosser de Planes. Tot i que deixaven de banda altres poblacions necessitades, aquesta connexió exigida pels diferents ajuntaments era un pas important. L’espurna per vertebrar unes comarques invertebrades que encara exigeixen, i necessiten, el tren Xàtiva-Alcoi.

 

A l’anunci realitzat no fa un mes, s’hi sumen els serveis d’autobús prevists en el pla metropolità d’Alcoi que també ha elaborat la Generalitat Valenciana, governada per PSPV i Compromís. En aquell document, es plantejaven 10 rutes a demanada dels usuaris que entrarien en vigor l’any 2020. Muro-Planes, Alcoi-Benilloba-Gorga o Alcoi-Benasau-Ares eren algunes de les dissenyades. Un pla que suposaria un revulsiu perquè facilitaria el flux de persones. Però també la interacció econòmica d’unes poblacions necessitades d’inversions per allunyar la temptació als joves d’emigrar cap a nuclis urbans més grans. Aquestes mesures en la bona direcció, però, s’han de materialitzar. És el moment dels fets. Amb la responsabilitat dels ciutadans de votar en conseqüència al pròxim mes de maig.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content