Volem unes festes segregades?
La junta directiva de l’Associació de Sant Jordi (ASJ) ha decidit reformar els seus estatuts. A l’article 49 d’aquests estatuts hi vol afegir: “Articulo 49 – Se establece como prohibiciones de caràcter general (…) C.- Que el fester utilice el traje oficial de su Filà que no corresponda a su género”.
En aquests dies, he llegit i escoltat moltes coses sobre la decisió de l’ASJ de prohibir que es vista els trages que s’han decidit per a dones i per a homes. Bé, en realitat són molts anys, massa, amb aquesta “polèmica” que s’acabaria bren prompte si totes i tots assumirem com a realitat que no es poden limitar els drets de les dones en cap àmbit, tampoc en la festa. De moment sembla que no és així i vull aprofitar per fer algunes apreciacions que crec que són fonamentals per entendre aquesta “polèmica”.
En primer lloc, si la festa és més igualitària del que ho era fa uns anys és gràcies a la feina de les dones (i dels homes que les acompanyaren) per poder participar en la festa al mateix nivell que els homes. Segur que cap de vosaltres que em llegiu pensareu que una persona per nàixer dona o home pot tindre més drets a participar en un esdeveniment tan important com les festes del seu poble. Però aquesta reclamació per part d’un grup de dones capdavanteres els hi va suposar uns costos molt importants. Per a elles i també, en menor mesura, per als homes que les acompanyaren. Ja tinc uns anyets a sobre per recordar perfectament com van patir aquestes dones per demanar una cosa justa: tindre els mateixos drets que els homes a la festa que tant s’estimen.
En segon lloc, el que demanem a Guanyar Alcoi és un posicionament més ferm del govern de Toni Francés en aquesta qüestió. Per què? Perquè és el govern municipal el responsable de les festes, tot i que delega en una entitat privada a la qual li atorga una subvenció que prové directament dels impostos de totes i tots, també dels que no participem activament en les festes. Per tant el govern municipal està plenament legitimat per a reclamar que no existesca cap discriminació en les festes doncs una administració pública no pot consentir que uns ciutadans/es siguen més que altres. Ens han dit que són una entitat privada. És cert. També ho són les empreses i l’Administració té inspectors/es per a evitar que s’ atempte contra els drets dels seus treballadors/es. Per tant, l’autonomia que clarament defense per a l’ASJ no és cap excusa per anar en contra dels drets fonamentals de les persones que l’integren.
En tercer lloc, considere que la solució més fàcil i més adequada seria tindre un trage únic per filà. L’existència de dos trages, un per a dona i l’altre per a home és una manera d’amagar que s’està segregant per sexe. Només pot haver esquadres de dones i esquadres d’homes. Això ara poden dir que és per com van vestits però, com veiem clarament amb les dones que optaren en el seu moment pel trage d’home i a les que no els permeten que facen esquadra amb altres homes, l’ASJ vol que homes i dones baixen per Sant Nicolau separats, si fan esquadra. I això es diu segregació i és una de les cares que té la desigualtat. Dones i homes ocupant espais diferents, fins al paroxisme.
I per concloure, la diferència per ella mateixa no genera desigualtat, la generem nosaltres amb aquestes normes que posem per a mantindre privilegis que van en contra d’una concepció igualitària de la societat. I un govern municipal que es diu progressista no pot mirar cap a un altre costat: ha de prendre mesures reals per acabar amb la desigualtat i aconseguir que només siga diferència.