De Mariola a Senegal
Un ornitòleg anglès localitza a Àfrica occidental un dels voltors del projecte Canyet, al barranc del Sinc d'Alcoi
Un dels voltors nascuts a la Serra de Mariola ha estat localitzat a Senegal, a 3.000 quilòmetres de distància. L’exemplar, anomenat F48, l’ha detectat a l’oest del continent africà un ornitòleg anglès, que ho ha comunicat a Fapas Alcoi, l’entitat que s’encarrega del projecte de reintroducció del voltor a la comarca.
L’au, cria de dos voltors procedents d’un hospital de Majadahonda, va néixer el 29 de març de 2011 al barranc del Sinc. Durant el mes de juny els membres del Fapas Alcoi, el van marcar i anellar. Gràcies a eixes marques ha pogut ser localitzat a Àfrica, tres anys després de la última vegada en la que va ser vist a la zona d’Alcoi.
Fapas Alcoi ha rebut un correu d’un tal Bill Plum, es tracta d’un ornitòleg anglès resident a la antiga ciutat colonial francesa de Richard Toll al Senegal, qui va comunicat que havia vist i fotografiat el voltor. “És per a nosaltres una gran satisfacció el comprovar que el nostre treball de marcatge sistemàtic dels voltors nascuts a la nostra comarca i la cooperació amb altres ornitòlegs d’altres indrets, dona resultats molts interessants i inèdits”, manifesta mitjançant un comunicat Fapas Alcoi.
El col·lectiu destaca que el fet de marcar i anellar les aus permet saber a grans trets quina és la seua diàspora particular que mamprenen. “Tenim exemples de tota mena, els qui opten per marxar cap al nord, passant per els menjadors o “muladares” de Saragossa (Luesia), Boumort (Lleida) i fins i tot passen al Sistema Central francès. Però sembla que majoritàriament marxen cap al sud seguint les serralades Bètiques”, assenyalen des de Fapas. Els seus responsables destaquen que “gràcies a la col·laboració de l’ONG Fundación MIGRES que controlen les migracions a la zona de l’estret de Gibraltar, sabem que alguns dels immadurs de la nostra colònia passen al continent africà”.